De Lichtenberger Methode toegelicht

Het doel van de Lichtenberger® methode is te komen tot een ruime, vrije stemklank die zonder moeite tot stand komt.

Kenmerkend voor deze functionele zang- en klankmethode is, dat verandering van de klankkwaliteit wordt bevorderd door stimulatie van de waarneming van de zanger, spreker en/of instrumentalist.

In de bijbehorende pedagogiek wordt dan ook niet gewerkt met motorische aanwijzingen en/of manipulaties (m.b.t. houding, articulatie, ademsteun e.d.) maar met vragen en stimulaties die tot doel hebben de zintuigelijke waarneming te vergroten en daarmee de weg vrij te maken voor zelfregulatie (synergie) van de stemfunctie.

De Lichtenberger Methode is bij uitstek gericht op de eigen ervaring van stem en klank. Neem eens een (proef)les bij een van de Nederlandse Docenten en ervaar zelf wat deze methode voor jou kan betekenen.

De Lichtenberger® Methode is begin jaren 80 ontstaan. Zangeres en zangpedagoge Gisela  Rohmert,  haar man professor Dr. Ing. Walter Rohmert, Johanna en Martin Landzettel-Rohmert en hun team ontwikkelden, aanvankelijk in opdracht van het Institut für Arbeitswissenschaft van de TU Darmstadt, een ergonomische methode voor zangers, sprekers en instrumentalisten. In de loop der jaren zijn een geheel eigen -functionele- methode en – pedagogiek ontstaan die volop in ontwikkeling blijft en inmiddels in heel Europa bekendheid geniet. De thuisbasis voor de methode is het Lichtenberger® Institut für Angewandte Stimmphysiologie in Lichtenberg, Duitsland.

 

De combinatie van wetenschappelijk onderzoek, een enorme nieuwsgierigheid naar de menselijke stem en het menselijk lichaam, de rol van de klank, akoestiek en fysieke stimulaties maakt de Lichtenberger Methode tot een unieke en breed inzetbare, klankgerichte methode.

Meer informatie over de methode kun je vinden op de site van het Lichtenberger® Institut en op de websites van de Nederlandse docenten die op deze website te vinden zijn.

Publicaties over de methode:

Op weg naar een vrije klank

Interview met: Niels Kuijers en Miriam Drost, januari 2022

De Lichtenberger Methode. Voor velen nog onbekend terrein, maar een groeiende groep zangbeoefenaars zweert erbij. In Nederland zijn er inmiddels tientallen officieel geregistreerde Lichtenberg-docenten.
Elke Jansen sprak met twee van hen, Niels Kuijers en Miriam Drost

Download hier het artikel

Vragende pedagogiek in de zangles

Door: Antje de Wit en Sadhu Bolland, juni 2021

Je ziet in de zangwereld een groot aanbod van zangstijlen en -technieken. Zangstudenten zelf zijn op zoek naar een groter bereik, luider kunnen zingen, beter toon houden, een poppy sound of juist een klassiek vibrato. 

Download hier het artikel

De Lichtenberger Methode: een andere kijk op zingen

Door Myra Grünning, juni 2021

In 2002 leerde ik de Lichtenberger® Methode kennen en was meteen verkocht. Als logopedist en stemcoach had ik me al een tijd gespecialiseerd in de zangstem maar ik bleef met een aantal knelpunten en vragen zitten. De Lichtenberger® Methode gaf mij de antwoorden! 

Lees hier het artikel